Czyste Tatry
– bycie „eko” to coś więcej
Cztery akcje, 5 597 uczestników i 5 660 kilogramów zebranych śmieci. To bilans działań projektu Czyste Lasy, w które – oprócz wolontariuszy – włączyły się również placówki szkolne z Giżycka, Lublina, Niepołomic i Wieliczki. Celem projektu jest nie tylko wspólne zadbanie o czyste środowisko, ale przede wszystkim działanie edukacyjne w tym zakresie.
Stare porzekadło mówi, że „jesteś tym, co jesz”. Można rozumieć to jako jednostkowe odniesienie do wpływu, jaki ma określona żywność na nasz organizm. Można, a nawet trzeba popatrzeć też szerzej. Nasze wybory konsumenckie mają bezpośredni wpływ na środowisko naturalne. Żywność bio jest nie tylko lepsza dla naszego zdrowia, bo pozbawiona chemii, pestycydów, czy antybiotyków, ale również bardziej sprzyja glebie i lokalnym ekosystemom. Nie zanieczyszcza ich szkodliwymi substancjami.
- Stawianie na zdrową, certyfikowaną żywność to przejaw odpowiedzialności i świadomości zmian zachodzących na świecie. Świadomości, którą chcemy zmieniać w ramach kolejnych edycji Czystych Tatr, edukując i poszerzając nasz komunikat dotyczący niezbędnych działań. To również dobór partnerów, którzy włączają się w naszą akcję – podkreślił założyciel Stowarzyszenia Czysta Polska, Rafał Sonik.
Badania mówią, że około 50 procent sukcesu w walce z chorobami cywilizacyjnymi zależy od właściwej diety. Takiej, która wspiera nasz organizm zamiast go osłabiać. Najlepszą odpowiedzią na problem jest tu właśnie żywność bio, która czerpie z natury to co najlepsze. Aby uzyskać odpowiednie certyfikaty, rolnicy uprawiający warzywa ekologiczne, muszą czekać trzy lata. Gleba przechodzi kwarantannę, ochronie podlega również woda. Nawożenie może być tylko naturalne, a chemiczne środki ochrony roślin, nasion, czy sadzonek są niedopuszczalne.
- W naszej firmie łączymy tradycyjne receptury z najwyższymi standardami ekologicznej produkcji. Wiemy, że zdrowe odżywianie jest tylko jednym z elementów świadomej, proekologicznej postawy. Bez czystego powietrza, bez czystej wody i bez czystej gleby ekologiczne rolnictwo nie będzie się rozwijać tak dynamiczne, jakbyśmy tego chcieli. Często zachwycamy się produktami sprowadzanymi z drugiej półkuli, które pozostawiają ogromny ślad węglowy, jednoczenie zapominając, że lokalnie produkujemy ekologiczne "superfoodsy" tj. kiszonki, które wspierają nasze zdrowie od pokoleń – podkreśliła Małgorzata Gut, dyrektor ds. rozwoju rynku w Charsznickich Polach Natury.
Organizatorzy Czystych Tatr starają się, aby ich wydarzenie sprzyjało środowisku naturalnemu i promowało właściwe wybory. Dlatego pośród partnerów znalazły się Charsznickie Pola Natury – rodzinny zakład, który wie jak dbać o zdrowie ludzi i Planety. Potrafi także dotrzeć do młodego pokolenia, od którego w kolejnych latach będzie zależeć, jaką drogą pójdzie świat.
- Wiemy, jak ważne jest kształtowanie dobrych nawyków żywieniowych już od najmłodszych lat. Dlatego stworzyliśmy całą gamę ekologicznych, kraftowych napojów. Zdrowy energetyk - Mate Moc dla aktywnych na bazie oryginalnej Yerba Mate, oraz probiotyczną Kombuchę zawierająca miliony dobroczynnych bakterii. A dla najmłodszych 100% soki owocowo-warzywne i orzeźwiające lemoniady – dodała przedstawicielka CHPN.
Jubileuszowa, 10. edycja Czystych Tatr odbędzie się 31 lipca. Wolontariusze nie tylko posprzątają szlaki, ale też poszerzą swoją wiedzę ekologiczną. Misja edukacyjna Stowarzyszenia Czysta Polska została w tym roku poszerzona o inauguracyjną akcję Czysty Bałtyk, podczas której, w dniach 27-28 sierpnia zostanie posprzątanych ponad 100km plaż na Półwyspie Helskim oraz w Trójmieście. Wydarzeniu towarzyszyć będzie konferencja dotycząca ochrony klimatu oraz ekosystemów morskich.